Läsa är frihet #blogg100 #29

Jag har precis läst ut min bok. Den var så där perfekt. Jag ville inte släppa den. Jag blev uppslukad av storyn och tycket att det var synd att det inte kommer ut flera. Man fick tillsist svar på alla frågor som man undrade över. Men man vill läsa mera.

Bok

Nu måste jag ge mig ut på jakt efter en ny bok. Jag har hört om boken ”Divergent” av Veronica Roth. Att den ska vara en annan story men ganska lika tanke. Att den är fruktansvärt bra. Men vad är det jag nu vill läsa? Jag har länge funderat på att läsa den gamla versionen av Alice i underlandet på Engelska som står i våran bokhylla och dammar. För jag kan engelska bra.

Bok
Att läsa är något av det bästa världen någonsin skådat. Det är som att försvinna in i en tid som ingen någonsin visste fanns. Det är som att vara på en plats mitt emellan ett parallellt universum och en vanlig verklighet, eller som det där riket mellan dröm och verklighet. Att få var med ett äventyr som är skrivet. Att se händelserna framför sig, bara genom att läsa. Det fantastiska är att inget är omöjligt och att trotsa gränserna är att läsa, att se möjligheterna med att både skriva och läsa något underbart som kan ge oss olika känslor och att se allt ur en annan synvinkel. Det som är så fruktansvärt sorgligt i boken blir sorgligt inuti en själv och det som är glädje i boken och får en själv att le. Jag kan läsa om böcker och jag kan tankspritt fundera över dem och sitta och stirra framför mig på matten. Jag kan skriva själv på svenskan och får med mig ett rejält ordförråd och stavning som funkar bra. Och att jag kan tacka mina timmar av att läsa texten på dem vita sidorna för allting som dem har gjort för mig. Ur olika perspektiv ser man världen och livet annorlunda. Det är vad jag vill ha sagt. Och att se meningen med att läsa är svår när man inte änns har försökt. Att försöka hör till livet och själva konsten med att läsa.

bok

Genom dem senaste åren har jag läst många böcker på 400-500 sidor i vardera bok. När jag var cirka 9 år läste jag twilight-böckerna (fast sista läste jag nog när jag var 10). Lite senare läste jag Cirkeln. Jag läste halva Eld också, men när det kom in spöken och andar blev jag lite skraj. Sedan hade jag uppehåll från böcker ett tag. Läste lite då och då. Sedan kom pappa hem från bokmässan i september 2012 med hungerspels-trilogin. Efter någon månad eller två satte jag igång med att läsa. Lite då och då men sedan blev boken för bra för att lägga ifrån sig. Efter första boken tog det några månader tills jag läste andra och sedan läste jag om halva av den igen av någon anledning. Efter några månader, började jag läsa Revolt (vilket var i måndags).  Nu är den utläst i alla fall och jag får helt enkelt acceptera att det inte finns några kvar i serien och jag får leta reda på en ny bok som jag får plöja igenom.

Enligt mig är att läsa frihet.

One thought on “Läsa är frihet #blogg100 #29

Leave a Reply