Är du feminist?

Jag och Vivi skrev denna text. Läs noga.

Är du feminist? Venne, får man till svar. Okej vänta lite här nu, så du vet alltså inte om du vill ha samma rättigheter som män? Du vill alltså inte kunna få lika lön som dina manliga arbetskamrater inom samma yrke, fast du har samma erfarenheter och kunskaper? Du vill alltså inte få dina åsikter hörda? Svarade du ”jo” på dessa frågor? Gratulerar då är du feminist! Fortfarande inte lika övertygad? Läs denna texten, och bestäm sedan.

Att vara feminist innebär inte att du hatar alla män och vill döda dem. Det innebär att du vill behandlas likadant. Vi feminister hatar inte männen, vi hatar att kvinnor inte behandlas lika. För det första har kvinnor inte valt att vara kvinnor. Varför ska vi straffas för det? Kunskapen om feminism bland unga är alldeles för liten. Det är vi unga som är framtiden! Vi lär oss för lite om feminism i skolan. Nu tänker vissa som läser det här: ”Vadå att kvinnor har det sämre? Vem är det som jobbar hela dagarna för att tjäna pengar?” Okej, för det första. Vi kvinnor har inte alltid valt att stanna hemma. För det andra så även om vi jobbar så tjänar vi inte lika mycket som män. Kollar man statistiken blir man förskräckt. Varför tjänar män mer? Kvinnor måste i 40 år köpa mensskydd, piller och värktabletter, bära på en bebis i 9 månader (och under den tiden äta dubbelt så mycket), och tjänar ändå mindre. Har vi valt detta? Nej. Varför betala för något som man själv inte valt? Vissa flickor i andra delar av världen för inte ens gå i skolan. Av en enda anledning. De är flickor.

Män är mycket, mycket mer sällan offer för våldtäkt, över 90% av offren är kvinnor. I landet Kongo våldtas kvinnor hela tiden. Doktor Muwege får dagligen patienter, skadade på alla sätt. Så här berättar han om vad männen gör mot hans patienter till Läkartidningen: ”Hugger huvudet av maken och lägger det på kvinnans bröstkorg under våldtäkten, tvingar den våldtagna att sitta på glödande kol, kastar syra över underlivet, skär sönder brösten, värmer en plastflaska över öppen eld och kör upp den i slidan.”

Kvinnor, eller människor över huvudtaget borde inte behöva vara med om sånt här. Kongo är ett av världens fattigaste land, det är krigshärjat och mer än två miljoner flickor och kvinnor har blivit våldtagna. I Kongo är det farligare att vara flicka än soldat skriver Läkartidningen. Många barn har varit tvungna att se på när deras mammor våldtas och dödas. Fastbundna och hjälplösa. Vi spyr, världen är så jävla äckligt orättvis. Man vill skrika rätt ut när man läser om detta. Man vill gråta sig sönder och försöka få världen att förändras. Men vad hjälper det? Männen har ju makten där, i krigets Kongo. Männen har stor makt över resten av världen också. Kvinnors åsikter spelar ingen roll alls där. De betyder lika lite som våldtäktsmännen bryr sig om hur många liv de har förstört. Ingenting. Männen har makt överallt, såsom i klassrummet som i världen.

Har ni hört om flickan Malala? Hon är idag 16 år och kommer från distriktet Swat i Pakistan. När hon var 11 år började hon skriva dagbok för BBC under ett anonymt namn. Där skrev hon att skolorna för flickor sprängdes av Talibanerna som övertagit staden, kvinnor fick inte gå till köpcentrumet. Malala började att dokumentera hennes liv, hon kom ut med sitt namn och kämpade för flickors rätt att gå i skolan och utbildas. Hon sköts i huvudet på sin skolbuss, av en maskerad man. Hon överlevde, och i år nominerades hon till nobels fredspris, har träffat Barack Obama, och blivit en sån stor förebild för så många. För oss, som egentligen har det väldigt bra, men vill strida för att världen ska bli en bättre plats för alla.

Visste du om att när Amandas mammas farfar gick i skolan (han är 92 år nu) så fick flickor bara gå i skolan tills årskurs 7? Sedan skulle de vara hemma och städa, laga mat och bli en husmor. De fick bara leva med det, de föddes ju som kvinnor! Sverige har kommit långt sedan dess, men bara att veta att för mer eller mindre 80 år sedan så var det så. Att veta att i Sverige, som av många kallas “världens mest jämställda land” har det varit så här. I resten av världen kan det vara som det var för oss för 80 år sedan. Och för det landet, kan det ha varit en stor förändring.

Men det är lite jämfört med omvärlden. I Kina, för inte så jättelänge sedan var alla mammor tvungna att packa/binda in sina döttrars fötter så hårt att tårna bröts av helt. Detta var för att flickorna skulle stanna hemma och städa, tvätta och stå i köket medan männen skulle ut och jobba. Det var nästan en lag, den som inte gjorde så var det ingen som gifte sig med. Mammorna, som själva även hade bundna fötter, fick göra det själva på den 5 till 7-åriga dottern, fick strunta i att dottern grät och protesterade, var tvungen att binda ihop de små fötterna på det oskyldiga barnet. Vivis gammelmormor hade fötterna ihoppackade ett tag. Som tur var togs lagen bort och hon kunde ta bort det. Men tårna var redan avbrutna. Och allt detta, på grund av ojämställdheten. I vår äckligt ofredliga värld. Allt detta av samma anledning, att man är en kvinna.

I klassrummen förväntas vi flickor att hålla pli på de busiga killarna. När man skulle byta plats i klassrummet var det kille, tjej. Även i ung ålder. Vi fick uppdraget att hålla tyst på dem. För vi var flickor, vi var de fina flickorna, vi var de där som skulle göra bra ifrån sig. Flickor ska se efter killarna, vi är födda som männens tjänare. Vi har inget val, världen tar det som en självklarhet. Normer. Visst våra kroppar ser olika ut, men spelar könsorganet någon roll när det gäller lönen? Är män bättre anpassade för att vara chef inom t.ex teknik för det? Nej.

 

Vi skuldbelägger ingen, vi skyller inte på någon. Men tänk på det här. Tänk på, som lärare att inte göra så här mot eleverna. Lär dem inte att männen är mer värda. Lär dem om feminism, lär dem vad ojämnställdhet är. Vår värld kommer aldrig förändras annars. Vår äckliga, ojämställda så kallade ”värld”.

Nu ställer vi frågan igen: Är du feminist?

Amanda Strandh 12 år,  Vivianne Zhang, 11 år

33 thoughts on “Är du feminist?

 1. Så grymma ni är. Både inlägget och era svar på kommentarer är så himla intelligenta och välinformerade. Det är sådana som ni som får sådana som mig att inte tappa hoppet. Heja! Kärlek och systerskap <3

 2. Blir glad av ert engagemang! Fortsätt så. Inspirera andra med er glöd och livskunskap, men glöm inte att vara barn ibland också. Tror på er och er generation!

 3. Jättebra skrivet!
  Framför allt är det jättebra att visa att feminism inte handlar om manshat och om att alla män är svin. Det är alldeles för många män som tror det, eftersom det har funnits för många manshatare som synts och hörts i feminismens namn.
  Ju mer vi trycker på att feminism handlar om att få bort orättvisor, desto fler blir vi som vill vara med och kämpa!

 4. Jaa!!! Ni är bäst, så otroligt bra, fortsätt bara! Det är svårt att skriva sådana här texter på internet då många går till personangrepp i kommentarsfältet eller skriver så extremt okunniga eller människofientliga kommentarer så att man mår illa, men håll ihop och gör det som ni känner är rätt. Vi ska fortsätta sprida kunskap till världen om (kön-, etnicitet-, sexualitet-, funktions-)diskriminering som sker världen över och om varför människor måste ta hand om varandra bättre, oavsett hur de som föredrar en hatisk värld beter sig!! Jag älskar att ni är så unga men så insatta och som Karma skrev i kommentaren över mig så känns det helt plötsligt så himla mer hoppfullt detta med framtiden. Puss

 5. Okej för det första, väldigt bra skrivet. För det andra, jag tycker att det låter lite som att ni menar på att det är nedvärderande att vara kvinna eftersom ”vi föddes till det, vi hade inget val” typ som om vi hade haft ett val skulle vi vilja bli män, visa att ni är stolta över att vara kvinnor istället. ”Vi måste betala för alla dessa piller och värktabletter och bära barn”, det är absolut inget måste, but i get your point. Och jag tycker synd om er ifall ni har gått på skolor där ni ”fina, lugna flickor” måste ta hand om alla busiga killar för det var jag aldrig med om på alla de skolor jag har gått på, vi fick aldrig lära oss att killar var/är bättre än tjejer. Jag förstår att ni vill få fram att många saker forfarande är orättvisa, men det är många saker som har förändrats till det bättre också, och i de flesta fall finns det förklaringar till varför män tjänar mer än kvinnor, tex kvinnor tar ofta jobb med timlön – män tar jobb med månadslön, kvinnor är sjuk och sjukskrivna oftare än män osv. Men som sagt, jag tycker ni är modiga som lägger ut en sån här text med tanke på kritiken man kan få och för att det faktiskt finns idioter där ute som hatar kvinnor, men ja det är skönt att någon orkar ta fighten när jag och många andra gav upp för länge sen!

  1. Det är inget nedvärderande med att vara kvinna, det är något av det mest fantastiska som finns och utan oss så skulle varken du eller jag finnas idag. Jag skulle inte välja att vara man, och både jag och Vivi är oerhört stolta över att vara vi och att vara kvinnor. Det vi ville få fram var att normer som har funnits så länge varje nu levande person kan minnas är att kvinnor är just vid många situationer nedvärderade och att vi inte har valt att bli nedvärderade. Vi vet att mycket har förändrats, men inte tillräckligt. Att lönen kan påverkas av frånvaro vet jag, och att timlön och månadslön är det skillnad på, men om mannen och kvinnan har samma jobb, samma arbetstimmar men inte samma lön, det är inte rättvist.

   Tack för din kommentar och ha ett gott nytt år! Jag ber om ursäkt för sent svar men då jag har haft mycket att göra så har jag inte satt bloggen som första prioritering. Ha en fortsatt trevlig kväll!

   //Amanda

 6. Hej Amanda!

  Insiktsfull text!

  Kom ihåg att tydligt rikta uppmaningen till både män och kvinnor för jämställdhet är något som ligger på allas våra axlar, något som vi alla måste visa kommande generationer.

  Du gör helt rätt i att tilltala lärare och utbildningsvärlden då det finns en sak som driver oss framåt i utvecklingen och bortåt från något så trivialt som ojämställdhet: kunskap.

  Du gör även en bra poäng i att inte skylla någon eftersom det faktiskt inte är någon individs fel. Vi måste (kanske tyvärr) alla ansvara för våra individuella val och handlingar och måste såklart därför också stå till svars för dom. Men i grunden är ojämställdheten vi ser omkring oss i vår värld ett fundamentalt samhällsproblem som rotar sig i sekler av traditioner, normer och maktutövning. Detta absurda och totallt oacceptabla system för orättfärdigad och för många osynlig makt som män har över kvinnor måste få ett stopp. Jag tror att enda sättet detta problem kan få en lösning är genom insikten att hela vårt samhälle är byggt på pelarna som ÄR just detta orättvisa system.

  Så därför gör du helt rätt i att utala dig om denna otroligt viktiga fråga med kunskapen om ämnet och gissningsvis mycket annat i ryggen. Fortsätt som du gör och sprid dina tankar och idéer och lär andra att resonera sig fram till samma förnuft som du verkar behärska.

  Tack för intressant läsning och lite av din uppmärksamhet 🙂

  (Bara för att förtydliga, allt i mitt inlägg är skrivet i positiv anda och kritiken är inget annat än konstruktiv, det här är liksom en strid man måste hjälpas åt att slåss!)

 7. ja jag tycket att killer och tjejer liksom män och kvinnor ska ha samma rättigheter, men en femenist är jag inte.
  Jag tycker att alla femenistiska tankar och åsikter kommer fram för mycket. Idag så är det många företag som ser till att det är lika många kvinnor som män i chefsroller. Detta tycker jag är fel.
  Förr så var det många fler män än kvinnor i dessa roller, många av dessa män är fortfarande kvar. För att företagarna vill verka jämnställda så ger dom kvinnor chefsplatserna så det är lika många män som kvinnor på de platserna. Dom kollar alltså inte vem som passar bäst för yrket utan kollar vilken kvinna som passar bäst.
  Vi är nu i Sverige som du säger väldigt jämnställda. Men vi jobbar för fort med att få allt jämnställt. Om man ger den som passar bäst för jobbet den platsen så blir det efter en tid ungefär loka många män som kvinnor.
  En sak som du skrev var att lärare sätter tjejer bredvid killar för att tjejerna ska hålla koll på kollarna. Jag tror inte det är därför som man plaserar tjejer och killar bredvid varann. jag tror att det är för att:
  1. Det är ofta vid låg ålder ganska spännt mellan killar och tjejer, pga nyfikenhet och ”kärlek”. Därför pratar inte killar och tjejer lika mycket med varann och de blir tystare i klassrummet.
  2. En annan anledning jag kan tänka mig är just för stt man vill vara jämnställd. Man måste ge alla någon plats eller hur? Och hur ska man då ge ut platserna? Man kan inte lotta för i låga åldrar så blir det väldigt lätt väldigt pratit då.

  Det du säger om att 90% av alla som våldtas har jag också en tankte på varför.
  Jag tror att det beror på att det oftast är män som våldtar och de flesta män är attraktherade av kvinnor.
  Anledningen till att männen är de som våldtar tror jag beror på att:
  1. Män är ofta kåtare än kvinnor.
  2. Det är svårt att få en man att bli upphettsat och få stånd när han blir våldtagen.
  3. Män är i regel starkare än kvinnor. Det innebär att det kan vara svårt för en kvinna att hoppa på en man (om man inte har vapen). Men för en man är det lättare.

  Jag håller dock helt pch hållet med att man det du skrev i kongo måste få ett stopp. Men där står jag för mänskliga rättigheter, inte för femenist. Det handlar om att man ska kunna leva utan att vara rädd att vli överfallen.

  Jag måste berömma dig för en välformulerad text och med bra fakta. Du är en skicklig skrivare speciellt gör din ålder. Fortsätt skriva och förmedla dina åsikter:)

 8. Antagligen släpps inte det här igenom. Men i texten har ni citatet ””Hugger huvudet av maken och lägger det på kvinnans bröstkorg under våldtäkten.” Det måste vara fruktansvärt att bli våldtagen, men jag kan också tänka mig att få huvudet avhugget kan uppfattas som fruktansvärt, i alla fall av den som huvudet tillhörde…

  1. Klart kommentaren går igenom, det är ju en åsikt och åsikter ska bli hörda. Jag (Amanda) har inställningen att godkänna kommentarer för att läsa igenom dem och inte missa. Klart det är hemskt att få huvudet avhugget, det är ju fruktansvärt! Men nu var ju inte det huvudsaken i vårt inlägg. Kriget i Kongo är hemskt, men vad var anledningen till att mörda mannen om inte det var för att göra det hemskare för kvinnan/flickan? Även fast mannen inte hade något med kriget att göra. Vi förstår hur du tänker, men ställ alltid dig själv frågan, varför? Det finns oftast en anledning. Tack för din kommentar och åsikt! /Amanda och Vivi

 9. Förbannat välskrivet och klokt för så unga människor. Feminismen har många gånger tagit två steg framåt och ett tillbaka, och steget tillbaka har alltid handlat om föreställningen att kvinnor fått det bra nog, kanske för bra, och att det på något sätt vore synd och skam att begära mer. Unga kvinnor har ibland bidragit till att förringa sina mödrars kamp och förlöjliga deras arbetsmetoder och aktivism. Ni gör inget av detta, ni kräver respekt och allmänt ödmjuk jämställdhet. Det ger mig stort hopp att ni kommit att förstå hur dessa frågor hänger samman redan nu, och jag hoppas ni orkar hålla fast vid er övertygelse genom tonåren, då dessa värden prövas hårt. Nästa utmaning kanske blir när ni själva väljer att bli föräldrar.. Det är där jag och min fru är nu. Det är lätt att falla tillbaka i traditionella roller när man känner sig vilsen.

  Jag hoppas och tror på er. Tack för detta!

 10. Grymt att läsa er glöd! Fortsätt så, vi behöver påminna varandra (män och kvinnor) om självklarheten i feminismen och fortsätta att envist ställa krav på jämställdhet. Det är precis så enkelt som ni säger – det är orimligt att behandla människor olika baserat på vilket könsorgan man råkar födas med!

 11. Ja, jag är feminist. Mina tre barn ska ha lika stora chanser och få lika stora ansvar i livet. Min son ska, liksom varenda kille i hans klass, ta ansvar för att tjejer inte längre någonsin ska bli våldtagna. Han ska markera mot dumheter som folk säger och gör om och mot tjejer, som klassar ner dom. Det är inte tjejernas uppgift. Mina tjejer ska krossa alla glastak som de växer upp mot. De osynliga gränserna som andra har hittat på. Och dom ska inte heller snacka skit om tjejer, eller kalla någon för hora eller använda andra nedsättande könsord, tjejer har också ansvar för att bryta onda krafter som skapas av fel ord och beteenden. Tack för din fina bloggtext!

 12. Väldigt bra och viktigt men jag tycker det är för tidigt för er att tänka på det här-ni bör leka och skratta och leva i solen så mycket som möjligt i många år till. Det behöver man för att ha ett bra liv och orka alla de saker man kommer att lära sig av. Vi föräldrar och vuxna ska ta ansvar för att förändra och göra världen till en bra plats för alla. Det är vi som ska bära barnen! Och vi håller på var så säker! Ett råd sjung så mycket ni kan-gå gärna med i kör eller grupp och sjung varenda dag!
  Kram

  1. Hej! Vi tror inte det finns någon åldersgräns för dessa åsikter, då det faktiskt är våran generation som ska ta över världen en dag. Vuxna brukar ha en tendens att försöka dölja hur vår värld egentligen ser ut för barnen, vilket kan förändra uppfattningen. Många unga får för sig att feminism betyder manshatare, som det absolut inte gör. Det är för att de inte har lärt sig detta och försöker lista ut själva. Om fler av dagens vuxna hade fått lära sig om detta från början kanske vår värld skulle se annorlunda ut. Men den här generationen ska förändra. Att vuxna bär barnen stämmer, vem skulle annars göra det? Men en dag blir vi också vuxna, och den dagen måste vi kunna lära våra barn om feminism och jämställdhet. Vi kan inte göra så mycket åt att vi har svårt för att leka nu. Vi har mognat. Vi har en hel del att förändra, och vi har varit barn så mycket som vi behöver. Tack för din kommentar! /Vivi och Amanda

   PS: Amanda går redan på kör, eftersom att hon tycker att det är kul, och jag (Vivi) sjunger redan i duschen.

 13. Ni är så unga och så kloka…och ni behövs!
  Vi som är äldre har dessvärre ofta blivit lite uppgivna och orkar inte vara så engagerade och handlingskraftiga som vi borde.

 14. Vilka jävla hjältar ni är! Tack som fan (för att citera Jocke Berg) för att ni ger hopp om yngre generationer. När jag läser er text tänker jag att jag nog visst vågar föda barn in till den här världen <3 Så himla fint!

  Heja er.

 15. Bravo tjejer. Fortsätt exakt såhär, trots alla tråkigheter ni kommer höra, och säkert redan har hört. Våga fortsätta vara jobbiga och stickas i ögonen. Tröttna inte!

Leave a Reply