Vi kommer alltid vara starkare tillsammans

Som de flesta som inte bor under en sten vet vid det här laget så har Donald Trump vunnit presidentvalet. Det som ingen trodde skulle hända, hände. Han som står och skriker, inte kan researcha sina “fakta” och han som erkänt att han brukar ta kvinnor på underlivet eftersom han är känd. Han som hotade Hillary med fängelse för ett brott hon inte är åtalad för om han blev president. Nu kan hans hot uppfyllas. För han vann elektorsrösterna i USAs konstiga valsystem som ingen annan än USA kan förstå hur det är ett demokratiskt system. Om det hade valt den vinnare med flest röster så skulle Hillary vunnit. Men nu kan inget göras, för han blev vald, och Hillary har bett sina supportrar under sitt tårdrypande tal igår att möta Trump med ett öppet sinne och ge honom en chans att samarbeta med demokrater. 

Buzzfeed publicerade en artikel med bilder på supportrar från båda sidor på deras reaktioner när de inser att deras kandidat antingen förlorar eller vinner. Dessa bilder träffade mig. Speciellt människorna som gråter över hur deras rättigheter kommer förloras om hans vallöften går igenom, hur de riskerar att förlora sina släktingar som kommer deporteras, hur de som älskar någon av samma kön kanske kommer förlora sin rätt till äktenskap. Mike Pence, vice-presidenten, vill spendera skattepengar på “gay conversion therapy”, alltså en gammal pseudoventenskaplig “terapi” som basically misshandlar homosexualiteten ur dig genom t.ex elchockar. Det finns inget bevis på att det funkar, för varför skulle det? Homosexualitet är lika naturligt som alla andra läggningar och det föds man med, det är ingen sjukdom. I USA, som är mer konservativ och religiöst betonat än Sverige, så finns det folk som är av den åsikten tyvärr.

Jag tror inte någon har känt sig så här sorgsen, hopplös och rädd som miljontals gör nu på grund av ett val. Världen sörjer (med undantag för typ Ryssland och republikaner). Världen sörjer över förlusten av mänskliga rättigheter, förlusten av ett framåtsträvande samhälle, att man inte längre kan lita på prognoser. Sörjer att en man som inte har minsta erfarenhet av politik väljs framför en kvinna som har både varit FLOTUS och Secretary of state. Världen sörjer.

John Moore / Getty Images
Drew Angerer / Getty Images

Trump vill också sluta finansiera planned parenthood och skärpa abortlagarna och även minska tillgången till preventivmedel och plan-B piller då han vill avskaffa obamacare som gör de flesta preventivmedel och aborter kostnadsfria. Planned parenthood utför också gratis mammografier, cellprovtagningar för att upptäcka cellförändringar i livmodern och även HPV-tester. Han vill avskaffa Obamacare, och därmed göra att ca 20 miljoner människor förlorar sin sjukförsäkring.

Bryan Anselm for BuzzFeed News

Trump har också sagt att han vill förbjuda abort och att kvinnor som gör abort ska straffas och att männen som är involverade ska inte behöva ta något ansvar. Han har också ändrat sin åsikt efter att folk har blivit upprörda av hans uttalande, och säger att det är läkaren som utför aborten som ska straffas. Men just denna fråga har han ändrat sin ståndpunkt 5 gånger på 3 dagar. Abort ska endast vara tillåtet om man utsatts för våldtäkt, incest eller om kvinnans liv är i fara, enligt Trump. Trump tror också att man gör abort i nionde graviditetsmånaden, och att man ”river ut bebisen ur livmodern” några dagar innan det ska födas. Detta är inte bara fel rent faktamässigt, då man i USA precis som i Sverige ytterst sällan utför aborter efter vecka 20 (18 i Sverige) men också ett sätt att skrämma folk till att tro på falsk information som skadar staten. USA har nu en president, som vill ta ifrån kvinnan rätten att bestämma över sin egen kropp, rätten till sin reproduktiva, sexuella och mentala hälsa. Rätten att göra en abort av ett foster som inte är en människa än, utan bara en 12 veckor gammal cellklump (91.4% av alla aborter i USA görs under första trimestern), rätten till att fortsätta leva livet som man vet det, eller ha en full utbildning innan man skaffar familj, eller rätten att inte vilja ha barn.

Bloomberg / Getty Images

En man som vill bannlysa muslimer från att komma in i USA (tillfälligt, tills de löst ”problemet”) har valts till president. Nu har detta vallöfte försvunnit från hans hemsida någon gång mellan den 8-9 november. Kanske insåg hans team att det skulle gå emot First Amendment som har varit en del av den amerikanska konstitutionen som varit lag sedan 1791 som talar för religionsfrihet, yttrandefrihet, pressfrihet, rätten till en fredlig demonstration och rätten till att föra klagomål mot staten och det är lite jobbigt att ändra på, krävs en del. Samma man har ifrågasatt föräldrarna till Humayun Khan, en krigshjälte som offrade sitt liv för att undersöka en bil som sedan sprängdes i luften vid ett självmordsattentat i Irak där han var officer inom den amerikanska militären. Han offrade sitt liv för de hundratals militärer som satt i en matsal några hundra meter bort. När hans föräldrar då ifrågasatte Donald Trumps vallöfte om att banna muslimer, och berättade att deras son offrat sitt liv för USA, ett land han älskade. Trump sa att det var Clintons talskrivare som skrivit talet och sa att modern var förtryckt eftersom hon var tyst.

Trump vill bygga en mur på gränsen mellan USA och Mexiko, som är 320 mil lång, som han tänker tvinga mexikanerna betala. Han har sagt att Mexiko ”skickar” immigranter som smugglar knark, begår brott och är våldtäktsmän. Han vill skicka tillbaka de 11 miljoner illegala invandrare som sökt sig till USA för ett bättre liv, utan kriminalitet, droger och korrupta regeringar. Han kommer inte bara göra barn föräldralösa och att den privata sektorn (där hans företag inkluderas) skulle gå back miljarder pga. förlorad arbetskraft, så skulle det kosta staten 400-600 miljarder dollar att utföra det.

Peter Summers / SWNS

Han vill återinföra stop-and-frisk, den nye presidenten. Inte för att det någonsin har tagits bort. I New York tillexempel, Trumps hemstad, så har man sett en minskning bland morden, samtidigt som stop-and-frisk-aktioner (stoppa och kroppsvisitera) har minskat med 74 % sedan 2011. Problemet med stop-and-frisk systemet är att 90% av de som stoppas är afro-amerikaner och latinamerikaner. De få procent som var ”skyldiga” har sedan åtalats för marijuana-innehav och inte vapen, som Trump påstår. Stop-and-frisk har kallats okonstitutionellt, vilket det inte är rent tekniskt men då det nästan bara är minoriteter som utsätts för detta och ständigt förminskas och ses som kriminella så är det ju inget bra system, vilket de insett i new york.

När KKK berättade om sitt stöd för hans politik tog han inte avstånd, USAs justitiedepartement har vid ett antal tillfällen på 1970-talet stämt Trump för att ha gett andra hyresvillkor och vägrat hyra ut till afro-amerikaner. Eller hur han har förklarat att afro-amerikaner och latinamerikaner bara bor i ”the inner cities”, och pratar inte om de som tagit sig upp ur det segregerade samhälle och klassklyftorna som USA har stannat i ända sen USA hade ett apartheidsystem och slaveriet. Trump pratar inte om de 52,9% av afro-amerikaner har en högskoleutbildning eller att afro-amerikanerna har ökat i inkomst. Det är tack vare deras kamp för att ha samma möjligheter, inte tack vare folk som Trump.

James Gourley/REX/Shutterstock
Chris J Ratcliffe / Getty Images
Carlos Barria / Reuters

Men är det verkligen Trump som skrämmer oss? Är det verkligen Trump som gör oss gråta, skrika och tappa tron? Eller är det vetskapen om att en stor del av de runtom oss sympatiserar med hans ord och han åsikter. Att de runtom oss, även oss i Sverige, skulle rösta på en man som är anklagad för otaliga sexuella ofredanden, en man som erkänt sexuella ofredanden, en man som ljuger om faktan, och att de runtom dig äter lögnerna lika lätt? Att de runtom oss alla röstar på han trots vetskapen om att han kallade en tidigare miss Universe ”miss piggy” då han ansåg att hon var ”fet” och ”miss hushållerska” då hon var latinamerikan. Att de inte blir äcklade av hur han säger i en intervju att han skulle dejta Ivanka om hon inte var hans dotter. Jag tror att den största är rädslan för mänskligheten. Hur den har visat att det finns inga gränser för vad du får säga om du vill nå den högsta positionen i världen och bli den mäktigaste mannen i världen. Det som skrämmer dig och mig är att 60,085,445 människor röstade på mannen som sa att om han vann skulle han sätta hans motståndare i fängelse. Något som diktatorer brukar göra.

Jack Taylor / Getty Images

Samtidigt så känns det som ett steg bakåt, att så många lagar riskerar att upphävas, så många rättigheter riskerar att förloras. Om det mäktigaste landet i den fria världen tar ett steg tillbaka, gör resten det också.

Jag är rädd. Jag är rädd för vad det har sänt för signaler. Jag läser om hur Trumps retorik används i skolor och hur man sett en ökning av rasistiska kränkningar bland barn. Barn som får höra att de ska åka tillbaka till mexikanska gränsen, blir kallade terrorister, att de ska åka hem. Barn. Barn får lära sig att de får säga och göra vad de vill, för barn gör inte som du säger, barn gör som du gör. Jag är rädd att vi har förstört deras etik och moral i sån här tidig ålder.

Jag är rädd att en man som han har kärnvapenskoderna. Jag är rädd för deras skull, barnen som kommer hem från skolan och undrar om tredje världskriget kommer börja nu eller om de kommer bli föräldralösa när deras föräldrar deporteras.

Shannon Stapleton / Reuters

Men jag är inte ensam om att vara rädd, och jag har en gnista hopp.

IBL/REX/Shutterstock
Stephen Lam / Reuters

Därför att de 60,514,839 människor som röstade på Hillary finns. De som röstade, trots att vissa inte höll med om allt hon sa, trots mailskandalen, trots all skit hon fick, trots lunginflammationen som skapade oro, trots FBIs dåliga och misstänksamma timing. För de människorna var villiga att se en ljusare morgondag. En morgondag där alla enskilda individer utgör ett starkt land. För till skillnad från Trumps valslogan (”make america great again”, Amerika har aldrig varit ”great”) så stämde Hillarys. För vi är starkare tillsammans. Trots våra olikheter så röstade dem, och vi andra (jag i alla fall) hoppades (och satt uppe i 36 timmar för att följa varje steg i valet) på att en kvinna med erfarenhet och lite jävlar anamma vinner mot hatet. Därför att trots alla prövningar så har hon inte backat. Hon har inte skrikit falska saker om att hennes motståndare har bildat IS eller är ”nasty”. När Michelle Obama kampanjade för Hillary Clinton myntade hon uttrycket ”when they go low, we go high”, och det uttrycket tycker jag att Hillary har hållit fast vid till slutet. För när Trump vann, accepterade hon det, som vi alla förväntat oss. Men hon bad oss också ge honom en chans, därför att om han är den elektorerna vill ha, accepterar vi det. Därför att hon tror inte att systemet är riggat. Om någon vet hur systemet fungerar så är det hon, för hon har varit en del av det politiska systemet i många år.

Trots att detta valet har delat alla och har skapat en större klyfta än någonsin i USA, så har det ändå visat oss en sak: att vi kommer ta oss upp igen. Om hon kan ta alla de slag hon har gjort och ändå vinna majoriteten av rösterna så finns det hopp. Om 4 år så kommer det vara ett till val om USA ens står kvar då (skämtar) och då kommer någon av de som röstade på den första kvinnliga presidentkandidaten stå där och utmana Trump & Co. Det ända vi kan göra nu är att fortsätta kämpa och visa vårat missnöje. För det är vår rätt, både de i USA, och supportrarna i Sverige. Så ni som klagar på demonstrationerna, så har jag förklarat tidigare att det är en av de demokratiska rättigheterna (gör det bara fredligt). Men jag tror att detta nederlag kommer ena oss. För vi är starkare tillsammans. Det ska vi minnas, vare sig vart vi bor.

Noah Berger / Reuters
Noah Berger / Reuters
Max Whittaker / Reuters

Vill du snacka med mig, klaga lite eller bara följa mig? Twittra

Leave a Reply