Vi gör val, men vi får inte välja

Den 14 september i år är det riksdagsval för alla som är 18 år fyllda. Om du inte vet vad det är så borde du nog jobba hårdare på SO-lektionerna. Det ska då väljas en ny regering, eller låta en annan ta över. Om Alliansen eller de röd gröna ska styra och vilka som ska sitta i riksdagen. Demokrati kallas det när folket får välja, rösta. Demokrati är det mest fantastiska som finns och det som visar alla människors värde och mänskliga rättigheter.

MEN. Resten av oss? Vi som sitter här tålmodigt och väntar på våran tur att förändra samhället och få vara med och styra dess utveckling. Vi som sitter här och rullar tummarna i 18-22 år. Är det bara jag som känner att vi inte har något att säga till om? Att våra diskussioner tystas i skolor och att vårt tyckande trycks undan? Vi har också en del i samhället. Det är vi som går i skolorna, det är vi som går på gatorna och det är vi som är framtiden. Hur blir det med det politiska intresset om vi inte får ta del av det hela i yngre ålder?

Den 14 september är det val. Jag är 12, ska fylla 13 år. Jag får inte rösta. Det är förståeligt ibland. När man läser jämnårigas facebookinlägg om hur förjävligt deras liv är eftersom att deras locktång gick sönder. Man måste förklara för större delen av dem mellan 10-15 år vad feminism är. Jag kanske inte är en så kallad genomsnittlig 12 åring som har läst oändligt många böcker och som faktiskt skriver annat i sin blogg än om vad man har gjort under dagen. Jag kan många gånger anses som en ”no lifer”.

MEN. Om jag hade möjligheten att säga något om valet så skulle jag göra det. OM jag hade möjligheten att förändra samhället skulle jag göra det och jag vet att många andra i min ålder och uppåt skulle göra det. ÄVEN fastän att vi är hormonstinna tonåringar som är katastrofalt vilsna många gånger. Jag säger inte att jag tycker att vi ska få rösta i den här åldern, men man borde sänka till 16 år, jag säger också att vi ska få diskutera politiken, ha ett sätt att bli hörda, ha omröstningar i skolor.

Jag har stoppats från att diskutera flera gånger. Folk, lärare har sagt åt mig, när jag försöker argumentera för min sak, diskutera, förändra och sprida mitt engagemang. Jag är inte den enda som vill förändra samhället i min ålder. Men då får även ni som är myndiga ställa upp och lyssna på vad vi har att säga.

Jag frågade några vänner på Kik-messenger, en gratis app för gratis chattmeddelanden. På vissa står inte deras namn då många skriver i meningar, citat osv. En av dem är Vivi, som jag skrev ”Är du feminist?” med.image (2)bild (1)

Fick inte med hela konversationerna.

Jag frågade alla samma fråga: ”Om du hade möjligheten att välja i valet, i den åldern du är nu, skulle du göra det?” Jag frågade även vad de skulle vilja förändra men fick inte med allas svar.

imageimage (1)

Jag skulle välja och jag skulle vilja förändra så mycket att det inte får plats i det här inlägget. Men vi får ju inte välja, och vi får ju inte diskutera så ofta heller.

Dit jag ville komma med det här blogginlägget var att vi faktiskt också har saker att säga till om. Vi är mitt ibland era val, så låt oss också säga till om det. Låt oss diskutera i klassrummen, uppmuntra oss att delta i argumentationer, att delta i diskussioner. Vill ni ha en stark  framtid? Här är vi, men ni får göra lite själva också.

Den 14 september är det val.

4 thoughts on “Vi gör val, men vi får inte välja

  1. Wow! jag är verkligen väldigt imponerad av dig! Det har jag alltid vart ända sedan jag såg i dig i min syrras klass 🙂 haha jag kan säga att jag precis fyllt 18 och vet än inte ens vad hela val skiten handlar om! jag vet inte ens vad det är man ska rösta på och vad man göra för att jag aldrig vart seriös nog att ens lägga ner tid på att försöka förstå. Så kan det se ut , man kan vara 30 år och vara barnsligaste ever och vara 10 men smart och förstående vilket folk tyvär inte fatta , dem drar slutsastser utifrån hur gamla vi är.

  2. En riktig förändring kommer aldrig kunna göras i ett så kallat ”demokratiskt” val. Det valet går ut på är att välja en ny ledare som ska styra det samhälle vi lever i, dvs oss. Det är inte demokrati. Jag håller absolut med om att ämnet politik och frågor rörande politiken ska tas upp mer i skolan, men om man har det som en självklar del i skolan så kommer den info som vi får vara så vinklat så du anar inte. Finns inte ens chans att vi skulle få lära oss annat än det som gynnar staten och det styrande partiet. Därför så tycker jag att du, som är ung och öppen ska börja spåna på andra lösningar, ideologier och inte bara på det självklara Moderat eller Sosse tänket. Det finns så många andra lösningar än det som vi idag ser som demokratiskt, dvs ett val. Det finns så mycket som undangöms från oss ungdomar bara så att vi inte ska göra motstånd. Om alla info kom ut om vad politikerna sysslar med och hur världen ser ut så skulle det inte finnas svältande barn i Afrika medans vissa har 2 bilar på uppfarten.

  3. Wow Amanda. Jag kände mig precis likadan i din ålder. En sk ”no lifer ”. Blev tystad av lärare och andra vuxna för alla åsikter och argumentationer. Svaret på mina frågor blev oftast ”Men för att det är så bara ”. Låt det aldrig tysta dig. Du är alldeles för klok för att hålla käften. Världen behöver fler som du, som reflekterar och diskuterar och argumenterar. Way to go girl, jag hejar på dig!

Leave a Reply